foto na milankanya.com
hlaska na stranke milankanya.com

Kapybara močiarna (lat. Hydrochoerus hydrochaeris)

 

Kapybaru v Pantanale nevidel len ten čo tam nebol. Asi takto sa dá charakterizovať rozšírenie tohto najväčšieho hlodavca sveta na pláňiach a hlavne cestách najväčšej bažiny sveta.




Kapybara sa brodí cez plytké jazierko

Je to prakticky prerastené morské prasa. Dorastajú až 130cm na dĺžku a vážiť môže až 65kg. Najťažšia mala až 103kg. Nečudo, že sa nachádza na jedálnom lístku najväčších dravcov Južnej Ameriky - jaguárov, anakond a kajmanov.


úsmev prosím


Tieto nemotorné stvorenia patrili medzi prvých obyvateľov Pantanalu, ktorých sme stretli. Nečudo keď ich tu žije vyše pol milióna. Boli všade, na cestách, v jazierkach, na pláňach, ale aj na trávnikoch tunajších ubytovní. Toto zviera je najpohodovejším živočíchom akého som kedy videl. Nevyplaší ich ani rútiace sa auto a preto často dochádza k zrážkam.


skupinka mláďat


Krásne sú hlavne ich mláďatká ktoré sa stále držia v strede skupiny, ktorá na ne dáva pozor. Fascinovalo ma ako ich dospelé jedince chránia vlastným telom keď sa idú pásť na vodných rastlinách v jazierkach plných kajmanov. Ako som písal v článku o kajmanoch žakaré.


Kapybara močiarna sa kŕmi vodnými rastlinami


kapybara farebne splýva s hnedými brehmi rieky


“morské prasiatko” pozoruje okoloidúcich turistov

Zdieľaj:
  • Facebook
  • Print
  • Google Bookmarks